Škodí lepek našemu organismu, nebo je jen moderní ho nejíst?

Škodí lepek našemu organismu, nebo je jen moderní ho nejíst?

Už jste také četli článek na téma: Jak moc lepek škodí našemu organismu? Už vám vaši kamarádi vyprávěli, jak když přestanete jíst lepek, zhubnete? Ještě ne? Přečtěte si neco o lepku a bezlepkových jídlech, udělejte si na tento “trend” svůj vlastní názor a nenechte se ovlivnit veřejností.

V dnešní době drží bezlepkovou dietu kde kdo. Kromě celiaků, kteří tuto dietu drží ze zdravotních důvodů, pomáhá i sportovcům a velké množství lidí ji využívá k očistě těla. Lepek je obsažen v mouce, která je základním stavební kamenem pro pečivo, těstoviny a velké množství dalších výrobků.

Pojďme se podívat na oba názory:

Lepek je zlo a mělo by být odstraněno z našeho jídelníčku

Lepek se vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito i špalda. Obsažen je tedy ve všech potravinách, které se z těchto obilovin vyrábí. Jak můžeme tyto potraviny nahradit? Mezi potraviny, kterými lze lepek nahradit patří například quinoa, pohanka, kukuřice nebo také amarant. V dnešní době už není problém sehnat bezlepkové pečivo nebo těstoviny. Vaše kroky nemusí směřovat jen do zdravé výživy nebo do lékárny, bezlepkové oddělení najdete v každém supermarketu. Lepek můžete nahradit i bramborami, rýží, sójou nebo luštěninami.

Pokud vynecháte ze svého jídelníčku potraviny obsahující lepek, vaše tělo se pročistí, zmizí únava, mohou vymizet alergie a spousta dalších problémů. Zmizet mohou také problémy s nadýmáním a průjmem, pročistí se střeva a zaznamenáte příval nové energie.

Proč se při bezlepkové stravě hubne? Je to jednoduché, lepek je obsažen v buchtách, koláčích, dortech, sušenkách, oplatkách i čokoládě. Když se rozhodnete, že tyto potraviny kvůli lepku omezíte, tak díky tomu, že je nebudete jíst, určitě zhubnete. Znáte pojem “moučné břicho”? Lepek se totiž nejvíce ukládá v tucích zejména v oblasti břicha.

Zdraví lidé by měli jíst lepek

To, že člověk nemůže jít lepek ze zdravotních důvodů, je běžná praxe. V současné době se ale setkáváme i s dobrovolnými “celiaky”. Jsou to lidé, kteří se dobrovolně vzdali stravy, která obsahuje lepek. Odborníci se na tento trend dívají váhavě. Lidé jí velké množství koláčků a pečiva, každoroční spotřeba pšenice roste a oni vítají novou změnu. Zároveň také tvrdí, že střeva zdravého člověka si s lepkem poradí a pokud člověk vynechá jeho konzumaci, může se ochudit zejména o vlákninu, minerály nebo vitaminy skupiny B. Dejte pozor, odmítání lepku může být i u některých lidí zdravotně závadné.

Problém může nastat v případě, že člověk vysadí lepek, ale zatím je nediagnostikovaný celiak. Lepek celiakům vadí i v malém množství a následná diagnostika je pak velmi komplikovaná, ne-li někdy nemožná. Pokud se dlouhodobě celiakie neléčí, může dojít k vážným zdravotním problémům. Zvyšuje se riziko zhoubných nádorů nebo to může vést k poruchám kostního metabolismu.

Není to jen ze zdravotních důvodu, ale také společenských. Z dlouhodobého hlediska může být každé zbytečné omezení stresující, vylučující ze společnosti a neudržitelné. Zejména složité to může být pro malé děti. Pokud se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, omezte především pšenici, ale nezbavte se lepku úplně a vyzkoušejte například špaldovou nebo semolinovou mouku.